O AMBULANTI
O MENI
MOJ BLOG
POGOSTA VPRAŠANJA
KONTAKTNI OBRAZEC
Nahajamo se v Krškem:
Prostori zdravstvenega doma Cesta krških žrtev 132c
Telefon:
07 488 02 43
Na voljo smo vam:
ponedeljek od 13h - 21h
torek od 7h - 15h
sreda 1.,3.,5. od 15h - 20h
sreda 2., 4. od 7h - 12h
četrtek od 7h - 15h
petek od 7h - 14.45
Čakalna doba do 30 dni.

Aljoša Preskar - moj blog

22.09.2014: Človeška narava

Na slabše gre takoj in spremembo zaznamo nemudoma. Prilagodimo se na nove razmere s težko muko.

Na bolje se zlepa ne obrne in ko se, še dolgo ne občutimo. Tudi ko je že vse tako, kot je nekoč bilo, vzdihujemo za dobrimi starimi časi.

1.9.2014: Ponovni pričetek šole

otrokom govorim, da so bili časi, ko ljudje niso hodili v šole. Sedaj smo priče prehodnjem obdobju človeštva, ki traja nekaj 100 let. Nekoč ponovno ne bo potrebno v šolo po znanje. Priključil se boš na bioelektronski čip in napolnil kapacitete možgan najprej z osnovnim znanjem, nato pa boš sive celice obremenil še s specialnimi veščinami po lastni izbiri.

26.08.2014: Koliko preprosth rešitev je še skritih

100 let smo potrebovali da smo ugotovili, da so krožna križišča bolj pretočna kot semaforizirana.

( prvi semafor je bil postavljen leta 1914 )

21.8.2014: Porodništvo

medtem ko so bili ginekologi na dopustu, so štorklje tudi poleti neutrudno nadaljevale s svojim delom.

05.03.2014: Post

Post je koristen za vse.

Priložnost da človeku, ki misli, da ima vsega na pretek in da mu nič ne manjka. Odrekanje ga uči ponižnosti, spomi ga na sočloveka, ki živi v pomanjkanju, ki se počuti zavrženega in nesrečnega. Morda se spomni na svojo odrekanja polno preteklost in se hkrati zaveda, da blagostanje na zemlji ni trajno. Veder pogled na življenje in svet bo posredoval bližnjemu in ga navdal z optimizmom.

Post je koriten tudi za nekoga, ki meni, da mu manjka vsega. Pri odrekanju spozna, da ima marsikaj in pri dajanju ugotovi, da postaja srečnejši. Zaveda se, da ima mnogo lastnosti, ki jih drugi nimajo, da so njegova dobra dejanja potrebna. Post je priložnost, da razmeji med umišljenimi in realnimi potrebami.

01.01.2014: Čas

Ob umetni prelomnici časa ( kar novo leto predstavlja), pomislim na relativnostno teorijo , ki razlaga, da čas ne teče enako. A moderno 100 let staro teorijo relativnosti si drznem razlagati na povsem drugačen, ljudsko- tradicionalni način.

Izkušnje subjektivnega doživljanja časa opazimo na vsakem koraku. Tako bo otrok rekel, da živi že zelo, zelo dolgo, starostnik pa bo prišel do ugotovitve, da je življenje res kratko.

Hitrost časa je vedno obratno sorazmerna z našimi željami. Tako otrok želi, da bi hitro postal odrasel (a še rojsti dan na koncu meseca komaj dočaka) , zapornik, da bi izginila leta ujetništva (a je vsaka sekunda neskončnost), srečnež pa, da bi se čas ustavil( a kaj ko sreča vedno kratko traja) .

Pospešek časa je znan pojav, saj vsi vemo, da čas teče vse hitreje.

Iz neznanega razloga občasno časa tudi zmanjka. Največkrat se to dogodi šolarjem ali študentom pred kontrolno nalogo ali izpitom.

Mislim, da se človeštvo lahko poenoti v trditvi, da je od začetka časa ob velikem poku do konca vseh časov dolga doba.

Najlepša leta šele prihajajo. Prinašajo mnogo, mnogo nepredstavljivih presenečenj.

10.10.2013: 7 letni sin

daje drobiž v hranilno skrinjo. Rekel je, da komaj čaka, da bo star 8 let. Odločil se je, da bo takrat njegov denar "šel po svetu".

30.06.2013: IRONMAN, posledica 1000 in ene ure vadbe v dveh letih.

V Celovcu sem 30.6.2013 v maratonskem triatlonu (Ironman)preplaval 3,8 km, prekolesaril 180 km in pretekel 42 km v 11 urah in 33 minutah.

Ko sem bil najstnik, sem mislil, da lahko takšno vzdržljivostno preizkušnjo prestane le telo s prav posebnimi telesnimi sposobnostmi, sedaj pa vem, da to zmore vsak človek, ki je primerno streniran.

Pred dvema letoma se nisem uvršal med rekreativce. Nekajkrat na leto sem pretekel po 3 kilometre, nekajkrat na leto sem prekolesaril po 100 km in na morju sem plaval. S pričetkom redne vadbe sem opazil, da napredujem.Bil sem presenečen, saj nisem pričakoval osebnih rekordov na pragu petdesetih let. Najraje sem tekel in kolesaril v hrib. Postopoma sem pridobival tudi na razdalji. Seveda so me bolele mišice in sklepi, a tudi med študijem sem imel ob izrednem naprezanju glavobole, pa nisem vrgel puške v koruzo. Duh je telo silil do skrajnih meja, nekajkat tudi čez. Takrat sem se poškodoval , celo vročino sem dobil. A saj ultramaraton ni šport za zdravje, gre za tekmo samega s seboj,za nadvlado duha nad telesom. Vadba je bila naporna , motivacije ni nikoli zmanjkalo, ker je bil cilj po mojem takratnem mnenju postavljen zelo, zelo visoko in komaj dosegljiv, kar zastrašujoč. Ali bom sploh lahko premagal to bariero sem se spraševal vse do štarta.

Po cilju se je pogled na preizkus spremenil . Kar naenkrat se mi je bariera zazdela nizka.

Med dvoletno pripravo na ironman sem marsikaj spoznal:

-Če bi treniral vse življenje bi bil morda kakšnih 100 mest boljši a še vedno bi zaostajal nekaj ur za najboljšimi.

-Če pretečeš 20 km ali prekolesariš 80 km dnevno se ne moreš zrediti ne glede na to, kopliko poješ.

-Ko se pripravljaš na maraton so obdobja, ko si spočit, ko pa se pripravljaš na dolg triatlon, si vedno utrujen.

-Šport mi daje veliko užitka a me občasno tudi frustrira, ker nekateri napredujejo hitreje, drugi so mnogo starejši in boljši, spet me prehitevajo ženske ,ki imajo le polovico moje mišične mase...

-Ko sem vadil me je nekaj zjutraj vedno bolelo zaradi napornih treningov, ko sem bil spočit me je zjutraj nekaj vedno bolelo zaradi let.

-Priprava na tri maratone hkrati je zelo, zelo zahtevna. Po kolesarjenju imaš "zaklenjene" noge in moraš preteči še desetine kilometrov.

-Koristno je bilo prisluhniti nasvetom izkušenih triatloncev in prelistati literaturo.

Družina mi je med vadbo dodelila status športnika in vsi člani so bili do mojega zahtevnega konjička potrpežljivi.

Ko se ozrem desetletja nazaj se zavedam, da sem z ironmanom prvič v življenju presegel želje iz otroštva in najstniške sanje.

26.03.2013: Lastnosti hladilnika

v šestčlanski družini, kjer tehtajo vsi člani skupaj tretino tone in merijo 10 metrov je vsak hladilnik premajhen (takoj po nakupu) in prazen (še isti večer)

31.1.2013: Bister lenuh izgubi tekmo z marljivim povprečnežem

v zadnjih razredih osnovne šole.Redko v srednji šoli,le genijalci so poraženi šele na fakulteti. Medtem, ko si nekdo krepi možganske celice in njihove povezave,se čudi svoji vse večji itelektualni zmogljivosti,uživa v uspehih ki mu dajejo nove in nove zagone,

drug v smislu pozitivne povratne zanke tone in ko se zave, je že prepozno.Sposobnosti so mu bile žal le potuha za brezdelje.

29.1.2013: Čakanje v čakalnici, pred okenci,pri blagajni,v koloni avtomobilov...

doživljamo kot neprijetno izkušnjo. Tudi če se nam nikamor ne mudi. Kljub temu, da je objektiven razlog. Kljub temu, da tudi prav mi povzročamo gnečo. Nekdo nam krade čas,odteka nam življenje, si mislimo.Sicer imamo radi, da bi se čas ustavil, a ne prav takrat, ko čakamo.Nikamor se nič ne premakne. Izgubimo interes za SMS, časopis, razmislek,glasbo...Spomnimo se, kaj vse bi pravzaprav prav v tem trenutku morali početi. Zakaj se ne držijo voznih redov,pravil, zakaj je tako malo izvajalcev,ponovno pijejo kavo?...

Že celo večnost čakam, pogledam na uro: čakam že 15 minut.

21.1.2013: Premosorazmerje

Uspeh in zadovoljsto je premosorazmerno s trudom.

Ni pa vedno tako : pri srečelovu ima sreča svojo nelogično pot.

A v zaljubljenosti je prav količina truda vloženega za osvajanje ljubljene osebe obratno sorazmena z uspehom osvajalca.

13.01.2013: Vez, ki najmočneje povezuje par

ni ljubezen,lepota,hiša,otroci,spoštovanje,spolniodnosi,skupniinteresi,religija,filozofija,družbena norma,denar,spomini,načrtovanje prihodnosti,politična usmerjenost,uspešnost partnerja...

temveč spolna privlačnost.

09.01.2013: Spoštovanje je neizgovorjena a potrebna vrednota v sodobni družini

V sodobnem svetu beseda spoštovani deluje tuje.V preteklosti so jo uporabljali tudi v družini.

V moderni dobi polni relativizma,ko je hkrati vse dobro in vse slabo,

idividualizma, kjer je človek bolj povezan s tehniko kot s sočlovekom,

v dobi digitalizacije in informatizacije , kjer izvemo za tragičen dogodek na drugem koncu sveta prej kot za čustveno stisko člana družine ,

v obdobju specializacij, ko en član družine služui kruh z znanji o katerih drug član družine nič ne ve , je spoštovanje nujno.

Ker vzgledi vlečejo lahko upamo, da bodo otroci gojili spoštljiv odnos do staršev in med sabo le v primeru, da prevladuje spoštovanje tudi med zakoncema.

V dinamični družini so se vrste težav in načini reševanja spremenili.Spoštovanje med člani družine ostaja vrednota stalnica in je pogoj za družinsko harmonijo.

07.01.2013: Zakaj sem se odločil za šport

Že pred leti sem sklenil, da bom po 45 letu delal manj. Tako mi je leta 2011 pričelo ostajati veliko energije in prostega časa. Počutil sem se nekoliko izgubljen. Toliko prostega časa sem imel nazadnje v osnovni šoli. Takrat sem vse dni pretekal za žogo. No, igrišča so sedaj prazna, saj je ljudi prevzel virtualni svet računalnikov." Kar nekoliko nostalgično bi bilo ponovno biti prepoten in zadihan",sem si mislil. Pričel sem tekati kar brez žoge, kupil sem si dirkalno kolo in sedel nanj. Plavati znam, zato bo triatlon pravi šport. Manjkal je le še motiv - prijavil sem se na tekmo.

V vsem preteravam. Podkožno maščevje se je po nekaj tednih stopilo, izstopile so obrazne gube in razgalile leta, mišice nog so postale čvrste in iz salonskega mačka sem se prelevil v fizičnega garača.

05.01.2013: Nekje vmes je resnica

Doma mi pravijo, da sem terorist in absolutist, jaz pa se že vsa leta imam za copato.

Nikoli ni jasno ali je človek to, za kar ga imajo drugi ali je to, za kar se ima sam.

3.1.2013: Administracija

Vsako novo leto prinese tudi nova dodatna administrativna pravila in opravila, formularje, nove verzije programov, nove statistične prijeme, nove papirje... nato še popravke novih pravilnikov, popravke novih verzij popravkov...

Ne upam si oceniti, če to sploh kaj pripomore k zdravju posameznika.

1.1.2013: Intervju ob koncu leta

novinarji sprašujejo , po čem si boste minulo leto najbolj zapomnili.

Umrla mi je mama, bi jim odgovoril.

Temu dejstvu podobnega odgovora še nisem nikoli zasledil.

15.10.2012: Le kar je potrebno?

Ni čar življenja v tem, da dela človek le to, kar je potrebno in to,kar dela večina.Uspeh in polnost dosežes s tem , da počneš več, bolje in hitreje in da opustiš nekatere navade in razvade večine.

23.9.2012: Starševstvo

Iz leta v leto vse bolj in bolj skrbimo za svoje odraščajoče otroke, hkrati pa imamo vse manjši vpliv nanj. Kdaj se to konča ?

04.01.2012: V naši državi

vse pogosteje stari starši s pokojninami preživljajo brezposelne otroke in šolajoče vnuke.

Ker država nima dovolj denarja za omenjene potrebe državljanov si ga sposoja.

2.3.2011: Skrajnosti

Verjetno se bi vsi strinjali, da so skrajnosti škodljive.Le individualno pa bi morda lahko določili, kdaj je človek tako bogat, da mu škodi,

kdaj je človek tako priden, da si s tem škodi

kdaj je človek tako pameten,da mu škodi...

21.1.2010: Zmote proizvajalcev elektronike

Še vedno se zdi, da industrija elektronike na izdelkih ponuja več in več gumbov, katere uporabnik nikoli ne uporablja

in vse debelejše knjige z navodili uporabe, ki jim uporabnik ni kos.

12.01.2010: Čas nas prehiteva

Žena tarna, da jo vsi prazniki prehitijo. Že danes naj se prične pripravljati za veliko noč, ji svetujem.

11.01.2010: Padec družinske produktivnosti

V prvem desetletju zakona so se nama rodili trije otroci,

v drugem desetletju zakona pa le eden.

26.12.2009: Zmaga

Temo smo že premagali, sedaj moramo še zimo.

30.11.2009: Reklama

Vsakodnevno poročanje o smrtni žrtvi gripe je reklama za cepivo.

Vsakodnevno poročanje o smrtni žrtvi zaradi raka na materničnem vratu bi bilo tudi reklama za cepljenje proti raku materničnega vratu.

Ali je vse to dopustno ?

17.11.2009: Starost očeta

Če je oče star 25 let nerad uspava svojega dojenčka saj se mu zdi, da izgublja čas.

Če je oče star 45 let komaj čaka, da se njegov dojenček utrudi in da bosta skupaj legla k popoldanskem počitku.

20.08.2009: Vedno so vrste pred javnimi ženskimi WC-ji v turističnih središčih

Ženske bodo dosegle resnično emancipacijo, ko bo v javnih straniščih število ženskih školk enako seštevku moških pisoarjev in moških WC školk.

22.6.2009: Daljšanje življenske dobe

Žal se daljšajo zrela leta. Najstništvo ostaja konstanta.

27.2.2009: Realni optimizem

jutri bo daljši dan.

10.1.2009: Uspešnost

Starši so uspešni toliko, kolikor so uspešni njihovi otroci.

13.6.2008: Segrevanje

Poklicni kolegi mi pogosto tarnajo, da so zaradi monotonije in velike količine dela izgoreli. " Še vžgal se nisem", jim odgovorim.

13.04.2008: oblikovanje

Kakor je lažje vrt posejati kakor ga vzdrževati, tako je lažje družino ustvariti kot v njej kreirati gnezdo, kamor se bo vsak član vsa leta z veseljem vračal.

26.11.2007: Šoping v megacentrih

V trgovinah znova in znova kupujemo stvari ki jih ne potrebujemo, zapravljamo čas , ki nam ga vedno manjka in porabljamo denar, ki ga bomo zaslužili naslednji mesec.

13.10.2007: Brez naslova

So ljudje, ki zaradi svojih misli in dejanj družbo spreminjajo in spet drugi, ki se spremenjeni družbi spretno prilagajajo.

Prvi si bi zaslužili družbeno priznanje, a naletavajo znova in znova na ovire in veljajo za neprilagojene posebneže.

Drugi obračajo plašč po vetru, vedno mislijo tako kot večina, družba jim priznava visok položaj.

15.08.2007: Lestvica vrednot

Vsak zrel človek si je uredil vrednote po pomembnosti. Lestvico vrednot že od najstniških let ni menjal. Prostovoljno sprejeta življenska načela nimajo namen olajšati življenja, temveč ga obogatiti. Življenska pot se v vsakem trenutku podreja osebnim vrednotam, cilji pa se zaradi potreb in domišlije spreminjajo vse življenje.

14.08.2007: Ko mi gre

slabo pričakujem čas, da mi bo šlo gladko in ko mi gre dobro čakam, da mi bo šlo še bolje.

Ne živim v krču zaradi težav, ki jih prinaša jutrišnji dan, temveč v želji po uspešni rešitvi.

01.06.2007: Neizbežna smrt

Krivdo za smrt v vseh primerih nosi organizmu lasten minljiv biološki material in nesposobnost reparacije. Človeški um pa smrt jemlje kot nekaj nenaravnega. Kar samoumevno se mu zdi, da bo večno bival.Ta občutek nas spremlja ne glede na starost in tudi ne glede na vrsto bolezni, ki jo prebolevamo. Še preostale ure, dneve, tedne vedno povečujemo v neskončnost.

22.05.2007: Poklic

Specifičnost ginekološkega poklica ni samo v tem, da preživiš velik del delovnega časa med golimi ženskimi nogami,temveč predvsem v dejstvu, da si vedno znova prvi ki potrdi pojav novega človeškega življenja. Si del sreče, ko se rodi otrok in si močno osebno čustveno pretresen, ko gre kaj narobe v nosečnosti in pri porodu narobe. Ne moreš živeti brez strahu za sleherno nosečnico in vedno si vesel ko zaslišiš otroški jok v porodni sobi.

Si del čustvenih viharjev ki te občasno polnijo z energijo in občasno tiščijo k tlom.

13.05.2007: Brez tveganja

ne gre! Že ko se odločimo za nosečnost, prevzamemo nase dodatno tveganje. Tveganja v nosečnosti ne more izničiti noben posvet, noben pregled in nobena diagnostična metoda. Ni je preiskave, po kateri se bi lahko oddahnili in rekli:" ker je izvid v redu, bo tudi otrok v redu". Preiskave in pregledi v nosečnosti le zmanjšajo verjetnost, da bi šlo kaj narobe, a statistiki se ne moremo izogniti. Razumljivo je, da vsako nosečnico skrbi, kako bo z njenim otrokom in vsakega ginekologa skrbi, kaj se bo dogajalo z njegovimi nosečnicami. Skrb je največkrat poplačana z rojstvom zdravega otroka.

26.04.2007: Popolnost

Pričakujemo popolnost od moža ali žene in od naših otrok. Ob tem pozabljamo na lastno nepopolnost.

24.4.2007.: Iskanje

Nič ni narobe, če zgodaj pričneš iskati življenskega sopotnika svojih sanj, če ga dolgo iščeš, če pri iskanju pride do sprememb sanj, želja, pričakovanj, potreb, nič ni narobe če jih kar nekaj zamenjaš predno ugotoviš kateri je "tapravi".Ni narobe, če pri tem občasno trpiš in nehote povzročaš čustveno trplenje .

A ko pravega najdeš, je čas za spremembo vedenja. Takrat pričneš živeti svoje sanje.

20.04.2007: Starostna razlika med otroci

Trdim, da so vse starostne razlike med otroci enako primerne. Če so otroci " na gosto ",se med seboj dobro igrajo, če pa je razlika v letih velika, veliki otroci poučujejo majhne.

16.04.2007: Večna dilema

Žena me sprašuje že vsa leta znova in znova ali si naj postriže lase ali si naj pusti daljše. Ne more razumeti, da jo imam enako rad ne glede na dolžino las.

12.04.2007: Medicinski problem prelaganja...

... prve željene nosečnosti na kasnejše obdobje je v možnosti razvoja bolezni rodil pred nosečnostjo (miomi, endometrioza,predrakave spremembe na materničnem vratu), naravne zmanjšane plodnosti ženske po 35. letu, statistično povečani kromosomski okvari ploda, pojavu internističnih bolezni bodoče matere (povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, bolezen ščitnice...) Našlo se bi še kaj.

12.04.2007: Medicinski problem (pre)zgodnjega...

...prvega spolnega odnosa ženske je v lokalni nezrelosti spolovila za obrambo pred pogojno nevarnimi klicami, ki se vnesejo pri spolnem odnosu. Posledično lahko prihaja do okvar na materničnem vratu (HPV- humani papiloma virus) in do infekta rodil zaradi bakterij.

5.4.2007: Stična točka

Z mojimi otroci imamo mnogo skupnih idej. To je zato, ker smo vsi na pragu pubertete. Oni prve, jaz pa že druge.

31.03.2007: Odvisnost

Verjetno sem deloholik, prav tako številni moji in ženini sorodniki. A pri najinih desetletnih otrocih zaenkrat še ne najdeva znakov te bolezni.

28.03.2007: Srečna zaljubljenost

Ko je človek srečno zaljubljen, je v stanju breztežnosti, realni svet vidi na drug način, je pravzaprav pomaknjen v neke vrste " blaženo psihozo ". Okolica ga ne more razumeti, na okolico kot tak ne more delovati pozitivno. Razume ga lahko le oseba, s katero si zaljubljenost deli. Fantastičen občutek, pravzaprav stanje. Ne more trajati dolgo, v najboljšem primeru se nadaljuje kot ljubezen .Za razliko od zaljubljenosti pa je lahko ljubezen trajna, postane lahko motor človekovega udejstvovanja v družbi.

22.3.2007: Nesrečna zaljubljenost

Menim, da je nesrečna zaljubljenost od negativnih dogodkov v življenju specifična zato,

ker je to zaradi mladosti zaljubljene osebe navadno to prva globoka žalost,

ker odboj ene osebe občutiš kot vsesplošno osebnostno katastrofo in misliš, da ni bodočnosti,

ker je za okolico tovrstna žalost v tem trenutku popolnoma nerazumljiva in bi bil od najbljižjih celo lahko izpostavljen posmehu.

Čas zaceli rano dobro. Človek postane po več mesecih bolj odrasel, bolj realen, a na žalost manj samozavesten. Ugotoviš, da bodočnost je, da je spremenjena, morda celo na bolje.

21.3.2007: Človeško telo

Pogosto razmišljam o čudovitem delovanju človeškega telesa. To je verjetno posledica izobraževanja v naravoslovni smeri in poklicna deformacija. Ne morem se načuditi makro in mikroskopski sestavi telesa, harmoniji delovanja tkiv, organov in organskih sistemov, le delno raziskani in fantastično delujoči pridobljeni podzavestni možganski kontroli. In potem še naša zavest, učenje... Od kje nagoni, ki nas ohranjajo pri življenju, od kod čustva, ki nam lepšajo in grenijo vsakdan. Zakaj staranje živega bitja? Kje imamo vsi ljudje vsajen občutek, da ne bomo preminili, da ne bo noben dan več minil brez nas? Mnogo čudenja , malo odgovorov.

© Spe vivimus specialistične dejavnosti d.o.o,
Pot na Polšco 21, 8270 Krško
Izdelava spletnih strani: 1A INTERNET