Ginekološka ambulanta Preskar
Cesta krških žrtev 132c
( Prostori zdravstvenega doma )
8270 KRŠKO

NAROČITE SE >>

Na voljo smo vam:

ponedeljek: 13.00 - 20.00
torek: 7.00 - 15.00
sreda: 14.30 - 20.00
četrtek: 7.00 - 15.00
petek: 7.00 - 15.00

Čakalna doba 60 dni.

Moj blog

IRONMAN, posledica 1000 in ene ure vadbe v dveh letih

V Celovcu sem 30.6.2013 v maratonskem triatlonu (Ironman) preplaval 3,8 km, prekolesaril 180 km in pretekel 42 km v 11 urah in 33 minutah. 

Ko sem bil najstnik, sem mislil, da lahko takšno vzdržljivostno preizkušnjo prestane le telo s prav posebnimi telesnimi sposobnostmi, sedaj pa vem, da to zmore vsak človek, ki je primerno streniran. 

Pred dvema letoma se nisem uvršal med rekreativce. Nekajkrat na leto sem pretekel po 3 kilometre, nekajkrat na leto sem prekolesaril po 100 km in na morju sem plaval. S pričetkom redne vadbe sem opazil, da napredujem.Bil sem presenečen, saj nisem pričakoval osebnih rekordov na pragu petdesetih let. Najraje sem tekel in kolesaril v hrib. Postopoma sem pridobival tudi na razdalji. Seveda so me bolele mišice in sklepi, a tudi med študijem sem imel ob izrednem naprezanju glavobole, pa nisem vrgel puške v koruzo. Duh je telo silil do skrajnih meja, nekajkat tudi čez. Takrat sem se poškodoval , celo vročino sem dobil. A saj ultramaraton ni šport za zdravje, gre za tekmo samega s seboj,za nadvlado duha nad telesom. Vadba je bila naporna , motivacije ni nikoli zmanjkalo, ker je bil cilj po mojem takratnem mnenju postavljen zelo, zelo visoko in komaj dosegljiv, kar zastrašujoč. Ali bom sploh lahko premagal to bariero sem se spraševal vse do štarta.

Po cilju se je pogled na preizkus spremenil . Kar naenkrat se mi je bariera zazdela nizka. 

Med dvoletno pripravo na ironman sem marsikaj spoznal: 

  • Če bi treniral vse življenje bi bil morda kakšnih 100 mest boljši a še vedno bi zaostajal nekaj ur za najboljšimi. 

  • Če pretečeš 20 km ali prekolesariš 80 km dnevno se ne moreš zrediti ne glede na to, kopliko poješ.

  • Ko se pripravljaš na maraton so obdobja, ko si spočit, ko pa se pripravljaš na dolg triatlon, si vedno utrujen.

  • Šport mi daje veliko užitka a me občasno tudi frustrira, ker nekateri napredujejo hitreje, drugi so mnogo starejši in boljši, spet me prehitevajo ženske ,ki imajo le polovico moje mišične mase... 

  • Ko sem vadil me je nekaj zjutraj vedno bolelo zaradi napornih treningov, ko sem bil spočit me je zjutraj nekaj vedno bolelo zaradi let. 

  • Priprava na tri maratone hkrati je zelo, zelo zahtevna. Po kolesarjenju imaš "zaklenjene" noge in moraš preteči še desetine kilometrov.

  • Koristno je bilo prisluhniti nasvetom izkušenih triatloncev in prelistati literaturo.

Družina mi je med vadbo dodelila status športnika in vsi člani so bili do mojega zahtevnega konjička potrpežljivi. 

Ko se ozrem desetletja nazaj se zavedam, da sem z ironmanom prvič v življenju presegel želje iz otroštva in najstniške sanje.

Vse objave