Ginekološka ambulanta Preskar
Cesta krških žrtev 132c
( Prostori zdravstvenega doma )
8270 KRŠKO

NAROČITE SE >>

Na voljo smo vam:

ponedeljek: 13.00 - 20.00
torek: 7.00 - 15.00
sreda: 14.30 - 20.00
četrtek: 7.00 - 15.00
petek: 7.00 - 15.00

Čakalna doba 60 dni.

Ali ste vedeli, da

O laserskem zdravljenju urinske inkontinence

Blago uhajanje urina se vse pogosteje zdravi z lasersko terapijo. Laserski žarek spodbudi vezivne celice v sluznici, da proizvajajo več vezivnih beljakovin. S tem nudijo dodatno oporo mišicam, ki zadržujejo vodo. V Ginekološki ambulanti Preskar uporabljamo Alma CO2 laser.

O PAP brisu

Bris iz materničnega vratu odvzamemo zaradi zgodnjega odkrivanja raka materničnega vratu. Citolog v brisu ocenjuje draženost celic materničnega vratu. Najbolje je, če celice niso dražene. Takrat je bris ocenjen z A. Preventivno se nato bris vzame čez 3 leta. Če so celice dražene zaradi virusnih, glivičnih ali bakterijskih infektov, obnovitvenih procesov materničnega vratu, hormonskih sprememb, draženja z materničnim vložkom ipd., je bris ocenjen z B. Kontrolo brisa naredimo čez 1 leto. Če citolog sumi, da so celice dražene zaradi HPV virusa, ki bi lahko povzročal nevarne spremembe, oceni bris s C.
V tem primeru je potrebna nadaljnja diagnostika (kontrola brisa PAP, odvzem brisa na HPV, odščip majhnih koščkov materničnega vratu).
Na željo uporabnice lahko bris PAP odvzamemo kadar koli.

O cepljenju proti raku na materničnem vratu

Cepivo proti raku na materničnem vratu deluje proti 9 tipom virusa HPV, ki so odgovorni za veliko večino raka materničnega vratu. Smiselno je cepiti ženske, ki še niso bile v stiku s temi tipi virusa in bi se lahko v bodoče okužile. Menim, da je dobro, da se sedaj lahko brezplačno cepijo že deklice preden zapustijo osnovno šolo. Cepljenja izvajajo pediatri.

O računanju nosečnosti

Ginekologi so se dogovorili, da se nosečnost računa v tednih od prvega dneva zadnje menstruacije. Od takrat do poroda traja 10 luninih mesecev ali 280 dni. Zavedamo pa se, da do oploditve pride v času ovulacije, ki je navadno okoli 14 dni po 1. dnevu menstruacije.

O gibanju ploda

Nosečnica začuti gibe otroka okoli 20. tedna nosečnosti, otrok pa se giblje ves čas nosečnosti. Sprva so gibi nežni, nato pa vse bolj odločni. Pomembno je, da ženska otroške gibe čuti od 32. tedna nosečnosti vse do poroda najmanj 10x do 18. ure zvečer. Vsak gib štej in gibanje nam mnogo pove o stanju ploda.

O odkrivanju kromosomskih nepravilnosti pri plodu

Kromosomske nepravilnosti pri plodu so zelo redke. Odkriva se jih lahko na več načinov:

  • S pomočjo merjenja nuhalne svetline pri plodu (vratne gube) lahko določimo verjetnost za okvaro nekaterih kromosomov. V pomoč nam je še hormonski test. Preiskava je popolnoma neškodljiva za plod in mater. Postopek: ultrazvok ali ultrazvok in odvzem krvi matere.
    Poleg Aljoše Preskarja dr. med., izvaja merjenje nuhalne svetline s svetovanjem tudi asistent dr. Bojan Grulović, dr. med., specialist ginekologije in porodništva. Oba imava licenco "Fetal Medicine Foundation".

  • S pomočjo analize plodovega dednega materiala, ki se nahaja v krvi matere (NIPT test).Test se zelo približa 100 % zanesljivosti. Je popolnoma neškodljiv za mater in otroka. Postopek: odvzem krvi matere.

  • S pomočjo pregleda plodovnice (amniocenteza) ali tkiva (horionska biopsija). Test je zanesljiv, a obstaja majhno tveganje, da povzroči splav. Postopek: vzorec se pridobi s tanko iglo, ki se jo zapiči v maternico.

O belem toku ali izcedku iz nožnice

Normalno je, da ima vsaka ženska v svojem reproduktivnem obdobju (čas od prve do zadnje menstruacije) izcedek iz nožnice. Količino izcedka povečujejo dnevni vložki, uporaba tangic ali sintetičnega spodnjega perila, britje zunanjega spolovila, uporaba tamponov med menstruacijo, pogosto umivanje, izpiranje nožnice, pogosti spolni odnosi, ... Vsako navedeno dejstvo spodbuja žlezne celice k večjem izločanju sluzi. Kadar se pojavi srbečica, gre navadno za preobčutljivostno reakcijo ali glivično vnetje, če pa izcedek zaudarja, gre navadno za bakterijsko infekcijo nožnice. Klice lahko s pomočjo gojišča izoliramo in z antibiogramom ugotovimo, na kateri antibiotik so občutljive.
Če že uporabljate dnevne vložke ali vložke za inkontinenco in imate težave, poizkusite z naravnimi materiali, ki bistveno manj iritirajo sluznico.

O rednosti menstruacije

Menstruacijo štejemo za redno, če prihaja na 21 dni pa vse do 35 dni. Krvavitev je normalna, če traja do 7 dni.

O RAKU RODIL

Rak materničnega vratu odkrivamo s PAP brisom.
Rak na jajčnikih odkrijemo s pregledom, ultrazvokom rodil in tumorskim markerjem.
Rak maternične sluznice se praviloma pojavlja v postmenopavzalnem obdobju; takrat smo zelo pozorni na genitalno krvavitev.

O RAKU DOJK

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Zgodnji rak dojk odkrivamo s pregledom, ultrazvokom, mamografsko, s pomočjo magnetne resonance. Ultrazvok dojk s kliničnim pregledom dojk je pogosto samostojna metoda za odkrivanje raka na dojki do 40. leta starosti, nato pa se ultrazvok dojk kombinira z drugimi diagnostičnimi metodami.V ginekološki ambulanti v Krškem izvaja ultrazvok dojk Aljoša Preskar, specialist ginekolog z mednarodnim certifikatom.
V nekaterih družinah se rak dojk pojavlja pogosteje. Rak dojk je lahko družinsko povezan tudi z rakom jajčnikov. Pogostost pojavljanja raka na materničnem vratu pa ni v povezavi z rakom na dojkah ali jajčnikih.

NIFTY test

Test NIFTY je neinvaziven presejalni test, namenjen predrojstvenemu odkrivanju morebitnih trisomij pri plodu po 10. tednu nosečnosti.