Očesna ordinacija Preskar
Cesta krških žrtev 112
8270 KRŠKO

031 38 20 20

Na voljo smo vam:


Pon. : 7.30 – 14.00
Tor. : 7.30 – 14.00
Sre. : 15.00 - 20.00
Čet. : 7.30 – 14.00
Pet. : 7.30 - 13.00
vsak 1.pon.: 7.30h - 14h in 16h - 20h
vsako 1. soboto: 7.30h - 14h


Ordinacijski čas velja brez odmora za malico.

Sledenje bolnikov s starostno degeneracijo rumene pege

Starostna degeneracija makule je bolezen, pri kateri se pojavijo spremembe na očesnem ozadju, v makuli (rumeni pegi), ki je odgovorna za centralno vidno ostrino. Bolezen se pojavlja pri starejših in povzroča težave predvsem pri branju. Edini klinično dokazan rizični faktor je kajenje, verjetno pa imajo vpliv tudi genetsko nagnjenje, povišan krvni tlak, povečana izpostavitev sončnim žarkom in pomanjkanje mineralov, vitaminov ter antioksidantov v prehrani. Bolezen okvari centralni vid, ne vodi pa v slepoto. Za upočasnitev napredovanja bolezni priporočamo jemanje zaščitnih vitaminskih tablet. Pri bolnikih s starostno degeneracijo rumene pege svetujemo, da doma opravljajo samotestiranje vida z Amsler mrežo. Priporoča se, da se test opravi v dobro osvetljenem prostoru. Mrežo namestimo na razdaljo 30–40 cm stran od obraza. V kolikor imate očala za bližino, test opravite z njimi. Pri testiranju morate videti celotno mrežo. Opazujte točko v sredini mreže.

Če je katero koli področje mreže popačeno (npr. valovito, zamegljeno, bolj belo), je to lahko znak starostne degeneracije rumene pege.

Bolniki z ugotovljeno starostno degeneracijo rumene pege potrebujejo redne natančne specialistične preglede pri široki zenici, spremljanje z neinvazivno diagnostično slikovno metodo – optično koherenčno tomografijo (OCT) ter enotno beleženje vidne ostrine po ETDRS tabeli.

POMEMBNO:
Pri pregledu je potrebno imeti veljavno napotnico osebnega zdravnika, v nasprotnem primeru je pregled samoplačniški. Pacient zaradi pregleda očesnega ozadja pri široki zenici 4 ure ne sme upravljati z motornimi vozili, saj je vid v tem času zamegljen.