Očesna ordinacija Preskar
Cesta krških žrtev 112
8270 KRŠKO

031 38 20 20

Na voljo smo vam:


Pon. : 7.30 – 14.00
Tor. : 7.30 – 14.00
Sre. : 15.00 - 20.00
Čet. : 7.30 – 14.00
Pet. : 7.30 - 13.00
vsak 1.pon.: 7.30h - 14h in 16h - 20h
vsako 1. soboto: 7.30h - 14h


Ordinacijski čas velja brez odmora za malico.

Pregledi pred in po operaciji sive mrene

Pri operativni terapiji sive mrene uspešno sodelujemo z Očesnim centrom Preskar v Novem mestu. (www.preskar.si). Pri operaciji sive mrene vam nadomestijo motno naravno očesno lečko (sivo mreno) s prozorno umetno lečo.

Bolniki zaradi operacije sive mrene ne potrebujejo posebnih krvnih preiskav. Prav tako svetujemo jemanje očesnih in splošnih zdravil po običajnem urniku in brez modifikacij. Na operacijo oči ni potrebno priti na tešče.

Očesno operacijo opravijo kot ambulantni poseg v lokalni, kapljični anesteziji (brez injekcij), zato bolniki odidejo domov takoj po posegu. Oko po operaciji ni pokrito. Zaradi anestezije in kapljic za širitev zenice je vid prvi dan praviloma še meglen. Bolniki prejmejo recept za kapljice, ki jih v operirano oko kapajo 3x dnevno 3 tedne. Prva kontrola pri očesnem zdravniku je 1-2 dni po operaciji.

Tri tedne po operaciji se odsvetuje mencanje očesa, sicer pa zaradi samega posega ni posebnih omejitev. Običajna opravila, gledanje televizije in branje so dovoljeni. Zaradi operacije pogosto pride do zmanjšanja oziroma spremembe dioptrije in je zato potreben predpis novih očal.

Kontrolne preglede pred in po operaciji sive mrene lahko opravite pri nas.Natančen okulistični pregled pred operacijo zajema določitev ostrine vida, preiskavo sprednjega dela očesa z biomikroskopom ter merjenje očesnega pritiska. Za oceno izboljšanja vida z očesno operacijo je pomemben pregled očesnega ozadja. Spremljajoče okvare vidnega živca in mrežnice namreč omejujejo pričakovano izboljšanje vida. Po operaciji je potrebno kontrolirati očesni pritisk, izključiti morebitno vnetno dogajanje sprednjega in zadnjega segmenta z biomikroskopom ter po potrebi ustrezno korigirati dioptrijo.

POMEMBNO:
Pri pregledu je potrebno imeti veljavno napotnico osebnega zdravnika, v nasprotnem primeru je pregled samoplačniški. Pacient zaradi pregleda očesnega ozadja pri široki zenici 4 ure ne sme upravljati z motornimi vozili, saj je vid v tem času zamegljen.